петък, 9 октомври 2009 г.

Бети

Малко съвети от професионалиста.1. Първо трябва да си сигурен, че женската има хайвер, нивото на вода та трябва да е 15 см., а температурата 26-27 градуса, водата трябва да е 50 на 50 преварена и стара аквариумна.2. Щом хвърлят ВСИЧКИЯ хайвер (хвърлят го на порции и внимавай да не ги сецнеш посредата) веднага махаш женската. Ще познаеш, че са свършили по това, че мъжкия започва да я гони от гнездото ,а тя се покрива някъде.3. Има няколко начина за излюпването:3.1 Оставаш мъжкия докато се излюпат малките и започнат да плуват, това е най-разпространения метод.3.2 Махаш мъжкия след хвърлянето на хайвера и сваляш нивото на водата <10см. Недостатък е че трябва да ползваш фунгициди, но се предпазваш от това неопитния баща да изяде хайвера и малките (това става рядко).3.3 Оставаш мъжкият да се грижи за малките, след като заплуват той започва да им дава раздробена от неговата храна и изяжда слабите и малки риби. Този метод е сравнително нов няколко професионалисти от САЩ и Сингапур все още го изпробват, аз също го пробвах, става, но се вадят по-малко риби.

6 коментара:

  1. Отглеждането на декоративни рибки е хоби, към което не всеки би се насочил. Крайният резултат обаче е преди всичко естетическа наслада. Няколко са основните неща, които трябва да знае човек, решил да обогати дома си с аквариум. Ако има интерес към дребните рибки, те трябва задължително да бъдат изолирани в отделен аквариум. При живораждащите, бременната женска трябва да бъде отделена от останалите, за да бъде предотвратено изяждането на новородените от техните родители или от другите обитатели на аквариума. Зарибяването му става едва след като водните растения вече са вкоренени и водата е избистрена.

    Необходимо е да се знае, че на една малка рибка (например гупа) е необходим литър вода, а на по-голяма (хелер) - два лира. Така че в столитров аквариум могат да се поставят най-много 50-100 рибки в зависимост от големината им. За предпочитане е обаче те да са значително по-малки и в никакъв случай повече. За поддържане на хигиената и за по-голямо разнообразие може да се поставят десетина живи охлювчета (планорбис, лимнеа, хелизома и др.). Те са много полезни, тъй като, освен че се хранят със загниващите хранителни остатъци и с екскрементите от рибите, почистват стените на аквариума, поглъщайки зелените водорасли, насложили се по тях. Аквариумните рибки се хранят два пъти дневно, като трябва да им се дава суха - изсушени водни бълхи (дафнии) и жива храна - дафнии, циклопси, тубифекс (блатни червейчета) и други. Необходимо е да се знае, че рибките трябва да получават толкова храна, колкото биха могли да изядат за 5-6 минути, тъй като останалата неизядена храна бързо загнива и замърсява водата в аквариума.

    Да се развъдят живородни рибки не е много трудно, тъй като те изискват по-малко грижи и познания в сравнение с хвърлящите хайвер. Специалистите препоръчват развъдната дейност на младия природолюбител да започне с гупи. За целта е необходимо в аквариума да има няколко мъжки и няколко женски рибки. Когато отраснат и станат полово зрели, трябва да се повиши с няколко градуса температурата на водата. След като мъжката рибка вече е оплодила женската и коремчето й значително наедрее, при което личат зародишите (като черни точици), препоръчително е тя да се пренесе в отделен малък аквариум с обилна растителност, сред която новоизлюпените рибки ще се крият. Женската започва да "ражда" малките гупи (от 10 до 80 броя) през интервал от няколко секунди до десетина минути обикновено в сутрешните часове. Препоръчва се веднага след "раждането" тя да се върне в общия аквариум, тъй като може да започне да яде малките си. Малките гупи започват веднага да плуват и да консумират предложената им храна - първоначално стрит между пръстите жълтък от яйце или стрити сухи дафнии, а по-късно дребни живи дафнии и циклопси и др. При добро хранене те растат бързо. Вече отраснали, могат да се поставят в общия аквариум. Развъждането на хайверните рибки е значително по-трудно и за него е необходим опит, известни теоретични познания и по-специални условия (рН на водата, температура и др.). Най-популярни за отглеждане у нас са златната рибка, гамбузията, гупите, хелера, платата и други. След като придобиете практически опит в отглеждането на тези екзотични представители, ще можете да населите вашия аквариум и с други интересни и красиви рибки, например различни видове барбуси, инеси (неонки), трихогастри, макроподи, бети (бойни рибки), разбора, тернеции, сомчета и много други.
    Материалите във www.pozvanete.bg са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително. В новините са използвани информации на БГНЕС и други агенции

    ОтговорИзтриване
  2. Рибките Бети са едни от най-популярните аквариумни риби. Тези риби често са отглеждани в малки чаши, буркани или вази. Те биха били отлично допълнение към един миролюбив аквариум. За да е това така обаче аквариумът, в който се отглеждат не трябва да е много дълбок и трябва да има слабо движение на водата. Те не обичат присъствието на по-енергични и бързи риби. Присъствието на две мъжки риби от вида Бети ще предизвика жестоки битки между тях, но те не атакуват другите видове в аквариума. Мъжките индивиди притежават дълги перки и са пълно оцветени. Женските Бети имат също ярки цветове, но рядко имат дългите перки на мъжкия. Поставени с други женски Бети в аквариума те не проявяват агресията на мъжките и живеят в разбирателство. Може да държите в аквариума си един мъжки с една или повече женски, като бройката зависи от това колко ви е голям аквариума и дали има пространство женските да избягат от мъжките, които са готови за размножаване, а те не са.
    Преди повече от 100 години е започнало селективното размножаване на тези риби като се е наблягало на цветовете и опашката. Резултатът от това е ясно видим днес в красивите цветове и дълги опашки на днешните Bettas, Betta splendens. В диви условия бетите живеят в блата в топлия и влажен климат на Тайланд и Малайзия. Липсата на достатъчно кислород в тези води е предизвикало тези риби да се адаптират така към средата, че да се променят анатомично и физиологично, за да приемат кислород от въздуха. Тази им характеристика на приемане на кислорода причислява Бетите към групата на Лабиринтовите риби. Това означава, че те освен че имат хриле имат и специален орган, който им позволява да вдишват кислород направо от въздуха. За това те трябва да имат добър достъп до повърхността на аквариума. В резултат на това в домашни условия те могат да оцелеят в малки пространства и това е една от причините за тяхната популярност.
    Страхотните цветове на бетите се поддържат с добра храна. Подходящ аквариум за тях е поне 40л, като е желателно да има много растения. Подходяща температура на водата е между 23 и 30оС. Бетите съжителстват добре в един аквариум с Тетри, Гупи, Молинезии и Хелери

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Кой иска да копува да пише на georgiev335@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  5. Българско наименование: Черна Бета
    Betta imbellis Ladiges, 1975.
    Betta imbellis Ladiges, 1975.

    Разпространени са в блатистите водоеми и оризовите полета на п-в Малака. Дължина до 5 см. D 0-1/7-9, А 111/22-25, ll 27-30. Тялото е с охрен цвят с кафеникави напречни ивици. Плавниците са оранжево-червени. Преди размножаване тялото на самеца става черно-синьо с ред петна, преливащи от синьо към зелено. Плавниците са сини до тъмно-лилави с тъмни лъчи. "С" е с черен кант. Краищата на "А" и "У" са червени. Рибите са доста мирни, може да се отглеждат няколко самци със самки в голям гъсто засаден с растения аквариум. Но преди размножаване самците си определят територии и започват битки. Самеца строи гнездо от пяна . До 300 зърна.
    Семейство:
    Belontidae
    Твърдост:
    Мека - много твърда
    Континент:
    Азия
    Биотоп:
    Реки в югоизточна Азия
    Трудност:
    Лесно
    Слой:
    Среден-горен слой
    Хранене:
    Месоядни
    Минимален обем:
    30л
    Температура:
    22° - 26°
    pH:
    6,0 - 8,0
    Вода:
    Сладка

    ОтговорИзтриване